Fichas para la codificación de Procedimientos Médico-Quirúrgicos

La nueva clasificación CIE-10-ES, para codificación de procedimientos, supone una ruptura total con la anterior clasificación, traducida no ya en el importante aumento del número de nuevos códigos (de tres mil ochocientos pasamos a casi setenta y dos mil), sino en su nueva estructura (alfanuméricos con siete caracteres) y organización. La CIE-10-ES, se construye mediante…

Financiación de Centros Sanitarios basada en resultados en salud

El interés por la evaluación de los resultados en salud de las organizaciones sanitarias públicas ha aumentado considerablemente en los últimos años, impulsado por la aparición de nuevas tecnologías sanitarias, la preocupación por el rápido aumento de los costes sanitarios, la variabilidad en la atención sanitaria, la participación del paciente en la toma de decisiones…

Flavonoid and lignan intake and pancreatic cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort

Despite the potential cancer preventive effects of flavonoids and lignans, their ability to reduce pancreatic cancer risk has not been demonstrated in epidemiological studies. Our aim was to examine the association between dietary intakes of flavonoids and lignans and pancreatic cancer risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort. A total…

Food biodiversity and total and cause-specific mortality in 9 European countries: An analysis of a prospective cohort study

Background Food biodiversity, encompassing the variety of plants, animals, and other organisms consumed as food and drink, has intrinsic potential to underpin diverse, nutritious diets and improve Earth system resilience. Dietary species richness (DSR), which is recommended as a crosscutting measure of food biodiversity, has been positively associated with the micronutrient adequacy of diets in…

Formación en salud comunitaria: retos, amenazas y oportunidades. Informe SESPAS 2018

La incorporación de contenidos docentes relativos a la salud comunitaria en los programas formativos de enfermería y medicina contribuye a acrecentar la calidad, el rigor y la sostenibilidad de las intervenciones comunitarias. En este artículo dialogamos sobre cómo la medicina familiar y comunitaria y la atención primaria siguen sin ser consideradas disciplinas nucleares y transversales…

Fried-Food Consumption Does Not Increase the Risk of Stroke in the Spanish Cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) Study

Background The nutritional determinants of stroke and, more specifically, the association of frying with the risk of incident stroke have rarely been studied. Objectives Our aim was to evaluate prospectively the association between the consumption of fried food and the risk of incident stroke in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study using…